Een purrrrfect thuis; 10 tips voor het creëren van een katvriendelijk huis

Als kattenliefhebbers willen we natuurlijk dat onze harige vriendjes zich thuis voelen in onze leefruimte. Het creëren van een katvriendelijke omgeving in je huis kan niet alleen het welzijn van je kat verbeteren, maar ook de band tussen jullie versterken. Hier zijn 10 tips om van jouw huis een paradijs te maken voor jou en je kat:

1. Creëer verticale ruimte: Katten houden ervan om te klimmen en te observeren vanaf hoogtes. Zorg voor voldoende klim- en krabgelegenheid met krabpalen, planken en kattenbomen, zodat je kat haar territorium kan verkennen en haar natuurlijke instincten kan uiten.

2. Veilige ramen en balkons: Zorg ervoor dat ramen en balkons veilig zijn voor je kat. Plaats horren of veiligheidsnetten om te voorkomen dat je kat ontsnapt of valt. Op die manier kan je kat veilig genieten van frisse lucht en het uitzicht.

3. Een comfortabele slaapplaats: Geef je kat een eigen plekje om te rusten en te ontspannen. Een zachte kattenmand of -bed op een rustige plek in huis zal je kat helpen zich veilig en geborgen te voelen.

4. Speelgoed en verrijking: Stimuleer het natuurlijke jachtinstinct van je kat met speelgoed en verrijkingsactiviteiten. Denk aan interactieve speeltjes, verenstokjes en puzzelspeelgoed om je kat actief en bezig te houden. Dit helpt verveling te voorkomen en versterkt de band tussen jou en je kat.

5. Kattenveilige planten: Voeg wat groen toe aan je huis met kamerplanten, maar zorg ervoor dat ze veilig zijn voor je kat. Vermijd giftige planten zoals lelies, aloë vera en ficus, en kies in plaats daarvan voor kattenveilige opties zoals kattengras of kattenkruid.

6. Verstopplekjes: Katten houden van verstoppen. Creëer verstopplekjes met behulp van kartonnen dozen, tunnels of speciale kattenhuisjes waar je kat zich kan verstoppen en zich veilig kan voelen. Dit kan een gezellige hoek zijn met een comfortabel kattenbed of een kattenhuisje waar ze zich kan verstoppen als ze behoefte heeft aan wat privacy als er bijvoorbeeld mensen op bezoek komen.

7. Kattenbakken: Zorg voor voldoende kattenbakken verspreid door het huis. Een algemene richtlijn is één kattenbak per kat, plus één extra. Kies kattenbakken die groot genoeg zijn en gevuld zijn met kattenbakvulling die je kat prettig vindt.

8. Voeder- en drinkplaatsen: Plaats voeder- en drinkbakjes op een rustige en toegankelijke plek in huis, weg van drukke verkeersgebieden en kattenbakken. Kies voor verhoogde voederbakjes om de spijsvertering van je kat te bevorderen. Zet de voeder- en drinkbakjes NIET naast elkaar met hou hier minimaal twee meter afstand tussen.

9. Kattenvriendelijke meubels: Bescherm je meubels tegen krabben en slijtage door te investeren in kattenvriendelijke alternatieven. Kies voor krabpalen, krabkarton, kattentunnels en kattenbedden die passen bij de stijl van je interieur.

10. Liefde en aandacht: Last but not least, geef je kat liefde, aandacht en genegenheid. Neem de tijd om met haar te spelen, te knuffelen en te communiceren, en bouw een sterke band op die jullie beiden ten goede komt.

Met deze tips creëer je een katvriendelijk huis waar zowel jij als je kat gelukkig en tevreden kunnen leven. Het biedt je kat de mogelijkheid om haar natuurlijke gedrag uit te oefenen en zich thuis te voelen, terwijl het tegelijkertijd de band tussen jullie versterkt. Maak van je huis een plek waar jullie samen kunnen genieten van de onvoorwaardelijke liefde en vriendschap die alleen katten kunnen bieden.

Hee, ik ben Michelle

Ik heb sinds 2019 een kattenhotel en in deze blogs geef ik extra informatie en leuke kattengedragstips! Meer informatie kan je vinden op kattenhotel Tompoes

Een onmisbare checklist voor een zorgeloze vakantie voor je kat!
meer blogs